ά
Κυριακή 21 Απρ 2024 04:24:29 πμ   Νέα> Εκδηλώσεις> Αθλητικά
 
 
Γενικά

Δήλωση Δημάρχου Σταύρου Κασιμάτη για το Πολυτεχνείο 17/11/2009

Τιμούμε σήμερα, τριάντα έξι χρόνια μετά, τη μνήμη των θυμάτων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ήταν η κορυφαία στιγμή μαζικής λαϊκής αντίστασης των Ελλήνων απέναντι στην ξενοκίνητη δικτατορία και τους κάθε λογής πάτρωνες της.
Η νεολαία της χώρας τέθηκε επικεφαλής ενός μεγάλου αγώνα που κατέληξε σε ένα παλλαϊκό ξεσηκωμό αφυπνίζοντας συνειδήσεις και συνδέοντας τα οράματα εκείνης της εποχής με τα μεγάλα διαχρονικά αιτήματα για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.
Η αντιστασιακή εποποιία του Πολυτεχνείου ήρθε να προστεθεί στην ιστορική αλυσίδα των αγώνων του Ελληνισμού για ανεξαρτησία και εθνική και λαϊκή κυριαρχία.

Σήμερα παρά τα βήματα που έγιναν μετά την πτώση της χούντας οι εθνικοί και κοινωνικοί στόχοι του λαού και της νεολαίας παραμένουν τα μεγάλα ζητούμενα. Σε ένα κόσμο όπου οι οικονομικά ισχυροί όλης της γης επιβάλλουν τη δύναμή τους είτε με την άμεση βία είτε με την εξαγορά συνειδήσεων και τον πολιτιστικό εκμαυλισμό των λαών , σε ένα κόσμο όπου οικουμενικοποιείται η φτώχεια και η δυστυχία ενώ η ευμάρεια και ο πλούτος κατέχεται από λίγους, είμαστε υποχρεωμένοι να ανατρέξουμε στην πρόσφατη ιστορία, να ανασυνταχτούμε και να δώσουμε νέες μεγάλες μάχες. Σε αυτή τη νέα ζοφερή πραγματικότητα τα μηνύματα και οι αξίες του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα όσο ποτέ. Η ελευθερία της συνείδησης, η ανοιχτή δημοκρατική παιδεία, η οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη αποτελούν κοινωνικά αιτήματα που ζητούν τη δικαίωσή τους.

Η νεολαία παρά τα έντεχνα καλλιεργούμενα φοβικά σύνδρομα, παρά την προσπάθεια των κέντρων εξουσίας να τιθασεύσουν το φρόνημα της και να την αποπροσανατολίσουν, αναδεικνύεται σε άξιο συνεχιστή των λαμπρών παραδόσεων που η ίδια έχτισε με τους αγώνες της στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα σε όσους μάταια προσπαθούν να την εγκλωβίσουν.

Σήμερα οι νέοι προβληματίζονται , απαιτούν καλύτερες συνθήκες ζωής, ίσες ευκαιρίες στην εργασία και στη μόρφωση. Εμείς οι μεγαλύτεροι οφείλουμε να αλλάξουμε και να δώσουμε ένα νέο δείγμα γραφής. Είμαστε υποχρεωμένοι να διαμορφώσουμε νέες συνθήκες, να δώσουμε στους νέους νέες ευκαιρίες και να προσπαθήσουμε μαζί να υλοποιήσουμε οράματα δεκαετιών.

Το οφείλουμε στη γενιά του Πολυτεχνείου , το οφείλουμε στους σημερινούς νέους. Το μέλλον μας εξαρτάται από τις συνθήκες που θα δημιουργήσουμε για τις νεότερες γενιές. Και το μέλλον θα είναι φωτεινό και ελπιδοφόρο αν σήμερα αγωνιστούμε για να κάνουμε πράξη τα διαχρονικά αιτήματα του Πολυτεχνείου.

<<Προηγούμενο: Κορυδαλλός-Καθαρή πόλη χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών για τέταρτη χρονιά | Επόμενο: Επιστολή του Δημάρχου Σταύρου Κασιμάτη στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου >>